Diagnosverktyg: Inflammation & smärta

Fascia Innovations diagnosverktyg gällande vävnadsinflammation och inflammationsrelaterad smärta kommer göra det möjligt att enklare förstå orsaker till idag svårdiagnostiserade och mycket vanliga tillstånd som ryggvärk, frozen shoulder och whiplash.

Det kommer även underlätta klinisk prövning av olika behandlingsmetoders verkan.

Idag vet vi att det finns ett direkt samband mellan smärta, i bl a rygg, nacke och skuldror, och inflammation i fascia (vävnadsinflammation) samt de förtätningar i kollagenstrukturer och omstrukturering av hyaluronsyra som uppstår vid tryck (till exempel fall eller krock).
Ryggvärk är den tredje vanligaste diagnosen vid långa sjukskrivningar men de få alternativ för mätning av vävnadsinflammation som finns idag är varken lättillgängliga, undersökande eller kostnadseffektiva.

Fascia Innovations lösning kombinerar befintliga tekniker för mätning av vävnadsinflammation (termografi) och digital 3D-scanning med förståelsen av kroppen som en levande helhet.
Diagnosverktyget kommer ge vårdgivare världen över möjlighet att undersöka smärta på ett nytt och påtagligt sätt och verktygets utformning gör det lättare att upptäcka problemen på ett tidigt stadium.

Patienten kliver in i ett fotobås där värmekameror och mätverktyg skapar en digital 3D-figur som samlar datapunkter om bland annat värme, belastning, hållning och balans. Figuren matchas mot en databas, jämförs med eventuella tidigare scanningar och analyseras. Databasen i sig byggs upp, utvecklas och kalibreras med hjälp av AI. Resultatet presenteras i form av en diagnos av vävnadsinflammation, hållning och balans inklusive förslag på åtgärder.

Ett konkret, begripligt och prismässigt överkomligt diagnosverktyg som tar hänsyn till helheten förenklar hur vi förstår och undersöker smärta vilket kan revolutionera vård över hela världen.

Projektplan & budget

Fas 1 – Test & utvärdering

Första steget är att samla in data som visar att idén fungerar, att ta fram en prototyp som kan testas, utvärderas och vid behov anpassas.

Fas 1 beräknas ta ca 10-12 månader, budget är 12 MSEK och den består av följande delprojekt.

1. Förstudie:

Inledande litteraturstudier rörande dels hudens temperatur i kontrast till inflammation och dels rörande vävnadsinflammation och besvär som ryggvärk och frozen shoulder. Detta för att sammanställa vad vi mäter och vad mätningen visar.

2. Test av idé

Inköp och utvärdering av befintlig teknik (termografi och 3D-scanning) för att identifiera möjliga anpassningar. Verifikation genom en serie termografiska mätningar och dataanalys för att verifiera att vi hittat ett korrekt sätt att mäta inflammation baserat på resultatet av litteraturstudien

3. Framtagande av prototyp

Under en inledande idé- och innovationsfas diskuteras koncept för analysverktyg, design- och behovsaspekter som ergonomi, hårdvaruutveckling, mjukvaruutveckling, krav för datahantering, användaraspekter etc.. Detta blir underlag till en designbrief

Designfasen inleds med utgångspunkt från designbrief, riktlinjer och komponentunderlag samt förutsättningar från förstudie och testfas och resulterar i ett designkoncept, som ligger till grund för prototyptillverkning.

4. Test och utvärdering

Med en befintlig prototyp kan konceptet testas genom undersökning av så många patienter som behövs för att fastställa prototypens önskvärda funktion. Löpande utvärdering sker som grund för vidare utveckling. Eventuella förbättringar av prototypen testas och utvärderas tills önskat resultat är uppnått.

Fas 2 – Produktifiering

Andra steget är att gå från en fungerande prototyp till en färdig produkt.

Fas 2 beräknas ta ca 9-12 månader, budget är 8 MSEK och den består av följande delprojekt.

5 Tillämpning

Vad kan lösningen användas till? Tillämpningsområdena undersöks, utvärderas, avgränsas och fastställs i en ny designbrief som grund för apputveckling, serietillverkning och paketering.

6. Apputveckling

Hur gör vi lösningen enkel att använda? Inkluderar anpassning, design för olika målgrupper, datahantering och användargränssnitt.

7. Serietillverkning

Hur gör vi produktionen kostnadseffektiv? För att tillgodose visionen av att diagnosverktyget ska vara tillgängligt världen över och prismässigt överkomligt utvecklas en passande process för inköp av komponenter och serietillverkning.

8. Marknadsföring

Hur ska lösningen paketeras, marknadsföras och säljas för att på bästa möjliga sätt nå hästägare över hela världen? Resulterar i en färdig marknads- och lanseringsplan redo att exekveras.

  • null


    “If we fully understand all elements affecting the Fascia, we can become older in a better way”

    – Carla Stecco, Professor of Anatomy

Fascia – ett nytt anatomiskt perspektiv

  • De senaste årens forskning visar att Fascia har en mycket större betydelse för hälsa, värk och smärta än man tidigare har trott.
  • Det finns även samband mellan smärta och kronisk inflammation, de förtätningar i kollagenstrukturer (fascia) och omstrukturering av hyaluronsyra (fascia) som uppstår vid tryck (t.ex. fall eller krock)
  • Filmen nedan är ett utdrag ur dokumentärfilmen ”Fascia – kroppens nätverk utan början och slut

Frozen Shoulder, inflammation & innovativ behandling

  • 2019 publicerades en forskningsstudie som visar på att en ny typ av behandling som ökar rörlighet och minskar inflammation skulle kunna vara en bra lösning för patienter med Frozen Shoulder – ett tillstånd kopplat till Fascia, smärta och kronisk inflammation
  • 87 % fick ökad rörlighet på 30 grader eller mer, 52 % 60 grader eller mer och 30 % fick full rörlighet.
  • Med hjälp av termografi gick det även att se inflammation före och efter behandling – något som går att använda för att enklare och kostnadseffektivare diagnosticera inflammation än exempelvis d-depronyl
  • 2022 gjordes ett reportage om studien med läkaren Håkan Borg

Erfaret team inom forskning & utveckling

null
Hans Bohlin, Innovatör
null
Axel Bohlin, Projektledning / Business Automation
null
Per Johansson, Doktor i Humanekologi
null
Åke Renman, Dr i Osteopati, kurslärare
null
Nikolaus Frank, Industridesign
null
Cecilia Frank, Visuell identitet
null
Krister Sjölander, Ingenjör mjukvara
null
Ari Hakala, Ingenjör hårdvara
null
Dr. Heike Jäger, Neurofysiolog & forskare
null
Håkan Borg, Läkare & forskare
null
Prof. Karl Arfors, Läkare & forskare